Är det en sak som är säker så är det att det ska vara roligt för barn att sporta, men så är det inte för alla barn tyvärr och det är föräldrarnas fel att det blir på det viset – och nu går flera idrottsförbund samman för att visa hur vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv genom att släppa en film.

Att klicka sig in på innebandybutiken.se för att köpa ny sportutrustning till barnen är vardag för en sportintresserad förälder. Men har du någonsin tänkt på att ditt engagemang, hur välmenande det än må vara, faktiskt kan vara en grund till att ditt barn mår dåligt av att utöva sin sport? Något som nyligen framkommit är nämligen att var femte barn mår dåligt när de idrottar och allt som oftast är det också barnets egna föräldrar som bär orsak till att idrottsintresset släcks. Det skriver Expressen som även berättar om hur flera idrottsförbund nu har gått samman och släppt en film som visar vuxenvärldens krav ur barnens perspektiv – en film som varenda förälder med idrottande barn bör se. Detta eftersom att en berättarröst, som självklart är ett barn, säger följande:

”Hej alla ni vuxna som tycker det är superviktigt att barn och ungdomar håller på med idrott. Alla ni föräldrar, tränare och släktingar. Vet ni att träningslusten dör för så många, så tidigt, på grund av er. Fatta, ni gör ett fantastiskt arbete som coachar, skjutsar och bryr er. Som står vid sidan och hejar helg efter helg. Men det är också ni som dödar lusten att fortsätta, som tar bort glädjen med idrott.” Klicka här för att se filmen i sin helhet på Youtube.

Filmen syftar till att skapa en förändring

Till lokaltidningen Mitti säger Cinnika Beiming som arbetar som distriktschef på Stockholms Idrottsförbund att filmen är skapad för att i sin turskapa en medvetenhet och förändring bland vuxna. Dessa kan vara allt från tränare, ledare, föräldrar och andra personer, helt enkelt alla som finns involverade i barnens idrott. Och man har gjort filmen för barnens och för idrottens skull, för att visa att man står på deras sida. Så hur ska vi som föräldrar ändra på oss då? Svenska idrottsförbundet tipsar om en del saker som vi bör tänka på:

  • Tycker man att idrott är roligt så blir man också bättre på sin sport, i sin egen takt och det ska man låta barnen bli.
  • Det är viktigt att barn får känna sig duktiga och det ska de göra ofta, dessutom ska man inte mäta barnets förmåga mot någon annan utan man ska mäta barnets framsteg efter barnets egen förmåga och utveckling.
  • Viktigt att barnen får vara delaktiga för att de ska vara motiverade att idrotta.
  • Du som förälder bör satsa på att ge stöd och ge respekt till barnen när de tävlar, tränar och deltar inom idrott.
  • Sätt utveckling i fokus, inte vinst eller förlust men glöm inte att det är viktigt att barn också måste få lära sig att förlora.