Det finns många som har åsikter om barn- och ungdomsidrott, och inte alltid med barnens och ungdomarnas bästa i fokus. Det finns idag en stor upprördhet över att vad som uppfattas som en konstig regel om att man inte utser några spelare i fotbollsmatcher för barn. Men stämmer detta? Vad säger regeln egentligen?

Varför har vi en massa idrottsföreningar som arrangerar träningar och matcher för barn och ungdomar? Är det för att dessa barn ska bli bra på sporten ifråga? Eller för att de ska ha kul, röra på sig och få motion? Frågan är faktiskt kontroversiell, men det finns många missuppfattningar.

Det ska vara roligt med sport, skrev vi tidigare i år. Det håller nog de flesta med om, även om många faktiskt, på många sätt, genom sitt handlande gör sportsutövandet mindre roligt för andra, eller för de som faktiskt sportar. Det kan vara föräldrar, ledare, tränare eller andra som på olika sätt gör idrottandet mindre roligt.Fotbollsträning i Siljansnäs

Det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl, brukar det heta. Svenska Fotbollsförbundet har därför lanserat fair play, som inleddes i början av året. Det innebär att man inte har något seriesystem för barn under 12 år. Däremot utses ett vinnarlag i varje match.

– Vi har märkt att klimatet kring fotbollsplanerna har hårdnat den senaste tiden, och framför allt bland barn och ungdomar. Det vill vi motverka. Fotbollen ska skapa samhörighet i form av mångfald, glädje, gemenskap och folkhälsa, säger Lars Lindgren, kanslichef på Västerbottens Fotbollförbund i ett pressmeddelande.

Det finns dock undantag. Den årliga ungdomsturneringen Gothia Cup, som arrangeras i Göteborg varje sommar, har beviljats dispens från reglerna. Det innebär att en segrare kommer att utses, skriver Aftonbladet.

När ska man tävla då?

Om barn inte ska tävla, vilka ska då göra det? Kanske de medelålders. Aila Ibanez Mengüc, verksamhetsutvecklare på Riksidrottsidrottsförbundet, säger att fler och fler idrottare på mastersnivå också vill tävla. Dessvärre kan det vara svårt att få plats i hallarna, som framför allt är byggda för barn- och elitidrott.