Funderar du på att börja sporta? Ett tips är att överväga att börja med Roller Derby, en sport som gått från att utövas i nätstrumpor och kjol till att använda ordentliga sportkläder och rediga skydd – det är nämligen ingen fånig sport vi talar om, det är i själva verket en riktigt tuff kontaktsport.

Roller Derby stärker teamkänslan och alla spelare bär profilkläder och liknande hjälmar för att visa denna känsla ytterligare. Men sporten är långt ifrån en vanlig sport. En förekommande sak inom sporten är till exempel att alla spelare tävlar i sporten under alter egos och bär gärna makeup likt krigssminkning i ansiktet under tävlingar och shower. Samma gällde såklart när det var dags för Malmö att arrangera den första internationella tävlingen i rollerderby som hålls utanför Nordamerika.

Välkomnande och hjärtevärmande sport

Visserligen är rollerderby en hård kontaktsport full av tacklingar och ibland också svåra skador. Men sanningen är att sporten också har en mjukare sida, och det va denna som visades upp i Malmö när internationella tävlingen hölls här. I Dagens Nyheter stod att läsa om hur bland annat hemmalaget Crime City Rollers idrottshall, där tävlingarna höll, var fullt pyntad med banderoller om allas lika värden och på sidan om hemmalagets flagga satt en text som löd ”Refugees welcome”. Men från början var det inte alls detta som sporten handlade om, då ver det mer en underhållningssport med fokus på tjejer i korta kjolar på rullskridskor, i alla fall när det startade i USA under 1930-talet. Numera är det nya ideal som gäller – benskydd, hjälm, armbågsskydd och tandskydd är bara några få saker som ska byltas på innan tjejerna får ge sig ut i ringen. Och vad genomsyrar sporten? Girl power tillsammans med kamratskap, retrokänsla och tuffhet. Såhär ser det ut när man spelar rollerderby: