Ett samarbete mellan en idrottsförening och den lokala församlingen hör kanske inte till vanligheterna. Men i en liten ort i Västergötland har detta blivit verklighet. Runt om i landet hittar idrottsföreningar nya samarbetspartners, bland annat inom kyrkan.

En gång i tiden var det kyrkan som var den självklara samlingspunkten i den svenska byn. Idag är Sverige, enligt många forskare, världens minst religiösa land. Visst är kyrkan fortfarande viktig för många, även för en hel del som inte är troende. Men den är inte längre den självklara samlingspunkten i alla byar. Sverige är som bekant ett land med en stark föreningstradition, och på många orter är idrottsplatsen eller idrottsföreningen den mittpunkt som kyrkbacken var tidigare, både bildligt och bokstavligt.

I Mölltorp i Karlsborgs kommun har idrottsklubben Mölltorp Breviks AIF inlett ett samarbete med pastoratet. Klubben har flyttat sin lokal till församlingshemmet, som efter en flytt av en del av verksamheten var för stort för pastoratets verksamhet på orten. De två organisationerna delar sedan tidigare på el- och vattenräkningarna, skriver Skaraborgs Allehanda.

FotbollskonfirmationFotbollsmål vid kyrka

En av de verksamheter där församlingen och klubben samarbetar är konfirmationsundervisningen. Precis som på andra håll landet erbjuder man fotbollskonfirmation. Denna typ av konfirmationer finns över hela landet, inte minst i Skåne. I Trelleborg samarbetar man med flera av stadens klubbar, och i Ängelholm har kyrkan bytt från att samarbeta med Ängelholms FF till att istället hålla konfirmationer tillsammans med Vegeholms IF.

Det är svårt att säga var man kläckte idén till fotbollskonfirmation förs första gången. I Mjölby var man tidigt ute. Där kom ett samarbete till stånd mellan en socialpedagog, en baptistpastor och en kyrkligt engagerad fotbollstränare. Ungdomarna kom inte från den egna församlingen, utan från fotbollsklubbar i Mjölby med omnejd. Kanske lockas de delvis av att man lyckats engagera Sulo Vaattovaara, elittränare och f.d. landslagsspelare. Mer om fotbollskonfirmationerna i Mjölby finns att läsa i den här artikeln från Dagen.