Det finns en rad olika anledningar till varför du bör testa på att åka längdskidor. Vilka anledningar? Du stressar mindre, får vara ute i naturen och du får bra motion vilket gör att du lever mer hälsosamt – plus en rad andra anledningar.

Till att börja med, att åka längdskidor är knappast ett nytt fenomen. Det är något som människan har gjort sedan forntiden – i alla fall i Sverige. Visste du att vi redan åkte längdskidor här när de första pyramiderna byggdes? En sådan lång historia kan ju knappast ha fel. Men vad finns det för fördelar egentligen? Några av de främsta punkterna är:

  • Skidåkning ger bra kondition och träning för hela kroppen
  • Du får tillbringa tid i naturen
  • Du kan umgås och träna samtidigt
  • Du stressar ner

Skidåkning ger dig bra kondition och träning för hela kroppen

Vi börjar från början. Längdskidåkning ger en bra träning för hela kroppen och du behöver inte jobba länge förrän du får bättre kondition. Om du exempelvis tittar på eliten så ser du att de har en syreupptagning som är mycket bättre än vanligt. Dessutom använder du hela kroppen för att ta dig fram på skidor, såväl ben, som armar och bål. Samtidigt tränar du även din balans. När du åker längdskidor kan du, om du vill, ta ut dig maximalt i träningen – ändå är träningen fortfarande skonsam för din kropp. Dina knä- och fotleder blir exempelvis inte ansträngda på samma vis som när du löptränar. Dels får du vara ute i en avslappnande miljö, samtidigt som du får frisk luft. Men framför allt får du i dig dagsljus som sedan hjälper dig att sova gott på nätterna. Dessutom upplevs längdskidåkning för vissa som närmast meditation, när du får flyt på skidorna och bara glider omkring i spåret.

Du tränar och umgås samtidigt

Om du föredrar kan du såklart ge dig ut i spåret själv, men just längdskidåkning är perfekt för att umgås med dina vänner och din familj. Just eftersom att skidåkning passar alla och går att anpassa efter just dina förutsättningar. Så, varför ska du inte haka på trenden som vi varit fast i sedan innan pyramiderna? Längdskidåkning ger bra kondition, träning för hela kroppen, meditation, lugn i naturen och erbjuder en möjlighet att umgås med dina vänner och familj samtidigt. Och varför inte ta en tur förbi skidmuseet i Umeå, och beskåda Sveriges äldsta funna skidor.