Det blev vegetariskt som serverades till deltagarna under Vasaloppet, något som väckte många starka reaktioner. Reaktionerna blev så pass arga, att vi glömde prata om sporten och bara prata om den gröna lasagnebiten, som var upphovet till det mediala bråk som uppstod.

Att satsa på att själv få vara med under nästa Vasaloppet kräver fokuserad träning och bra längdskidor. Dessutom krävs det att du gillar vegetarisk mat, eftersom Vasaloppet gick ut i år med att bara servera lakto-ovo-vegetarisk mat för att minska sina klimatavtryck. Men skämt åsido, så hoppas vi att fokuset kan läggas på det historiska lopp i den vackra omgivningen som Vasaloppet erbjuder, en fantastisk samling av deltagare och åskådare. I år verkar mer ha handlat om huruvida lasagnen var vegetarisk eller ej.

Vasaloppets VD svarar

Sedan man gått ut med att Vasaloppets deltagare skulle få en bit vegetarisk lasagne för att minska klimatavtrycket gick medierna heta av debatter både från besvikna bönder och folk som replikerade kritiken. Många menade att man på så sätt tog avstånd från de närproducerande köttbönder som fanns i kringliggande områden där Vasaloppet hålls. VD:n själv svarar på kritiken och anser inte att Vasaloppet på något sätt tagit ställning mot de kringliggande bondgårdarna i Dalarna:

”Uppfattningen att Vasaloppet tagit ställning mot kött, och då framför allt, lokalproducerat kött, har det aldrig varit vår avsikt att föra fram. Vi kan förstå att det som skrivits i vissa artiklar framstår som att Vasaloppet enbart förespråkar vegetariska alternativ men så är alltså inte fallet. Vår ståndpunkt är återigen att vi ska erbjuda lokala produkter och tjänster i den mån det är möjligt.”

Vi får hoppas att det nästa år kan bli mer fokus på det vi verkligen älskar med längdskidåkning och Vasaloppet: nämligen känslan av att glida fram i ett historiskt lopp, och kanske kan maten bli en bifråga, snarare än huvudfrågan.