För den oinvigda kan roller derby se ut som en våldsam sport, som närmast liknar en slags rugby på rullskridskor. Och även om det inte är en helt långsökt beskrivning är det mer än så. Roller derby är en strategisk fullkontaktsport på rullskridskor som kräver styrka, list och bra laganda. Sporten har haft ett starkt genomslag i Sverige och världen.

Att skapa en teamkänsla är lätt för en så rolig sport som roller derby. Steg 1: hitta ett [valfritt svärord] bra namn, steg 2: skissa upp en logga och steg 3: beställ kepsar och mössor med tryck. Ni kommer ge ett grymt intryck, skrämma era motståndare och framför allt: bara få känna er som det fantastiska lag ni är!

Kul, svettigt och huvudet på skaft

Är inte halva grejen med roller derby att man får ha roliga namn på sina lag och sig själv? Vad sägs om Cham City Roller Girls och Crime City Rollers? Med lagkaptener som Below Me och Curly Hår. Roller derby har fått en cool retrokänsla med en riktigt stor dos girl power. Har du inte testat själv, eller finns inget lag på din ort, rekommenderas verkligen att starta.

Det är kul, svettigt och kräver att man har huvudet och kroppen på plats. Sundsvall Demolition Rollers lät tio tjejer prova på sporten. Något som blev en succé. Blåmärken och svett är vanligt, men allvarligare skador förekommer inte lika ofta – även om det förekommer hårda tag. På frågan om vad som är så kul med roller derby svarar Rebecka Lindberg:

– Det är skitkul att åka fort på rullskridskor och tacklas. Sen är det en fantastisk gemenskap, både inom laget och med andra lag.

Sverige kan vara stolta över sitt Luleå-lag, som klättrar i Europa-rankningen.